Eroi

Eroi

joi, 2 martie 2017

Dreptul la arme

Despre dreptul la armă și de ce Cehia vrea să îl introducă în Constituție

Acest subiect vine în urma unor mișcări în cadrul Uniunii Europene de a scoate din legalitate anumite grupe de arme și în urma încercării cehești de a introduce dreptul la înarmare în Constituție.

În fine, de ce contează acest drept la armă? De ce este în constituția Statelor Unite, și nu al zecelea, al cinsprezecelea amendament, ci chiar al doilea ce vine după amendamentul ce garantează dreptul la exprimarea opiniei? Nu o să fie totuși mai multă crimă lăsând cetățenii de rând să deține arme periculoase, automate și pistoale?

Mai întâi, două fapte istorice.

În anul 1775 începe Războiul Revoluționar American. Fondul acestui război este taxarea fără reprezentare în parlamentul Marii Britanii - taxele asupra coloniilor fiind impuse de la Londra fără consultarea prealabilă a coloniștilor. Este de menționat că până cu un deceniu înainte se aplicase principiul "benign neglect" - taxele și legile britanice nu erau impuse guvernelor coloniale, chiar dacă acestea se aflau sub autoritatea regelui. În acest context, impunerea unor taxe mărite, fără consultare era văzută ca o încălcare a autonomiei coloniilor care le-a permis să prospere.



Deoarece coloniile nu aveau propria lor armată, Războiul Revoluționar American a fost dus aproape în întregime de milițiile locale. Spre deosebire de ce a ajuns să însemne "miliție" în limba română, milițiile erau grupări formate din cetățeni voluntari care deseori își procurau propriul armament sau îl primeau de la donatori privați, de la puști până chiar la tunuri. Deși în final guvernele coloniale au reușit să comande destule arme pentru a mări numărul de soldați pe care îi aveau la dispoziție, armamentul deținut de către cetățeni a fost decisiv pentru război.

În anul 1968, pe 5 Ianuarie începuse procesul de liberalizare dus de Dubček. Această liberalizare a durat până pe 21 August, când armata sovietică a invadat. Deoarece guvernul nu a dorit să reziste, Primăvara de la Praga a fost oprită cu violență, iar orice încercare de a rezista a fost asuprită rapid, populația neavând uneltele necesare. Acest eveniment a rămas în mentalul colectiv al cehilor.


Aceste două fapte explică atât mentalitatea americanilor, cât și a cehilor față de arme, cât și motivul pentru care în SUA, după două sute de ani în care acest drept a existat, este în jur de o armă pentru fiecare om, iar în Cehia sunt 16 arme la 100 de cetățeni (acest număr este în fapt cel mai mare din fostele țări comuniste exceptând Iugoslavia, în care războaiele civile au dus la un număr mare de arme deținute ilegal).

În ambele cazuri, motivația este aceeași: dreptul la autoapărare, cu atât mai mult considerând că poliția răspunde încet potențialelor pericole, și prevenirea tiraniei, o populația înarmată fiind un motiv spre a nu încerca instaurarea tiraniei, fie ea impusă din interior sau din exterior.

Totuși, mai multe arme nu înseamnă mai multe crime? În mod neintuitiv, nu. Punând pe o axă numărul de arme la 100 de cetățeni și pe cealaltă numărul de omucideri la 100'000, cât și luând diverse seturi de date (toate țările din lume; fiecare stat american; toate țările cu HDI mare), trendul pare a fi deseori descrescător. Deseori, politicienii care sunt împotriva armelor tind să arate statistici care, în loc de rata omuciderilor, folosesc ori rata omuciderilor cauzate de arme ori rata morților provocate de arme în general.












Această modalitate de a vedea lucrurile este incorectă din punct de vedere statistic, deoarece este clar că, cu cât sunt mai multe arme de foc, cu atât va crește proporția crimelor care se înfăptuie cu acestea, dar acest lucru nu ne spune nimic despre siguranța noastră. Dacă numărul de crime crește puțin, stagnează sau chiar scade cu cât sunt mai multe arme, atunci nu mai este un argument bun argumentul crimelor în ecuație.

Totuși, de ce, în mod neintuitiv, nu crește numărul omuciderilor cu cât sunt mai multe arme? Explicația constă în faptul că, în primul rând, armele de foc nu sunt preferatele criminalilor - majoritatea preferă pumnale și cuțite deoarece acestea nu îi desconspiră în cursul faptei. De asemenea, mai este și un factor psihologic - dacă orice potențială victimă se poate apăra într-un mod eficace și letal (deseori, femei și bătrâni care altfel sunt lipsiți de apărare) atunci crima nu mai este un avantaj pentru infractor. Chiar și crimele în desfășurare sunt deseori oprite - conform statisticilor americane, în jur de 2 milioane de crime sunt oprite anual folosind o armă purtată cu scopul autoapărării, ~15% din aceste evenimente salvând viața victimelor. Cu toate acestea, în mai puțin de 10% din evenimente au necesitat focuri de armă. Este clar, în acest context, că armele de foc nu sunt doar un instrument al morții, ci chiar pot salva, mult mai des, vieți.
În final, ajungem la problemele actuale. La un an de la atacul de la Paris, Comisia Uniunii Europene a lansat un proiect de lege care dorea, în parte, să ducă în ilegalitate deținerea a orice fel de armă semiautomată - acestea constituind mai mult de jumătate din armele deținute în mod legal de cetățenii Uniunii Europene. În urma protestelor acestora, legea a fost modificată, dar în continuare pune piedici neloiale deținătorilor legali de arme, în contrast cu scopul Comisiei de a "opri terorismul". Însăși Președintele Comisiei Europene Juncker a declarat că dacă Parlamentul European votează împotriva legii, atunci ei s-ar dovedi a fi de partea teroriștilor - o amenințare care nu își are locul într-o țară democratică, cu atât mai puțin în cadrul Uniunii Europene. Chiar și cu modificările aduse, se zvonește că dorința Comisiei este să restrângă  iarăși legea în sensul propunerii inițiale și să șantajeze Parlamentul European.

În final, aș dori să indic un număr de siteuri utile pentru a vă informa asupra situației. În primul rând, gunfacts.info este un site foarte bun pentru statistici legate de arme, având surse pentru toate afirmațiile sale. De asemenea, Firearms United este un grup, similar NRA-ului american, care încearcă să lupte pentru drepturile cetățenilor europeni la arme și care urmărește situația din Parlamentul European cu atenție, postând știri despre ele.

Într-un alt post o să discutăm legile armelor din România și cât de eficace sunt ele.

C. Mendicescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu